TT Ads

Det kan bli store skader etter torden og lyn de nærmeste timene i deler av Sør-Norge, ifølge forsikringsselskapet If. – Trekk ut støpslene av kontaktene, lyder oppfordringen.

I juni i fjor behandlet forsikringsselskapene lynskader for 40 millioner kroner, viser skadestatistikk fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

Mesteparten av ødeleggelsene kom fra lynnedslag, men også såkalt «elektrisk fenomen»-skader er regnet med. Dette er gjerne følgeskader av spenningsfeil i nettet i forbindelse med lyn og torden.

Forsikringsbransjen registrerte 491 lynskader i juni fjor. I tillegg var det 353 «elektrisk fenomen»-skader.

– Det er heldigvis sjelden det slår rett ned i hus, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Men folk skal være klar over at lynnedslag kan forplante seg i elnettet over ganske lange avstander, og skape spenning som slår ut mobiler til lading, TV-er, kjøleskap og datamaskiner. Slike skader er dekket på innboforsikringen, sier han.

Gammelt triks virker fortsatt

Det enkleste å gjøre for å beskytte seg, er å trekke ut støpselet fra kontakten.

– Slik det har vært i all den tid. Husk også på at bredbåndsroutere, kabel-TV-modemer og annen finelektronikk er utsatt. Her bør du også dra ut støpslene, sier Clementz.

Siden 2010 har det vært påbudt med montering av overspenningsvern i alle nye boliger og ved større renoveringer av det elektriske anlegget hjemme. Et såkalt grovvern i sikringsboksen er den beste beskyttelsen mot store spenningsendringer når det lyner og tordner.

Bekymret for skjulte skader

– Såkalte finvern som settes i kontaktene har liten eller ingen effekt uten at grovvern er på plass, sier Clementz.

Dersom du etter lyn og torden opplever at det kan være lamper som blafrer, sikringer som går ofte eller misfarging på ledninger eller vegg der det er skjult elektrisk anlegg, bør du kontakte en elinstallatør for gjennomgang av det elanlegget. Det anbefaler If.

– Da kan det være skjulte skader der som kan føre til brann, sier Clementz.

Rundt halvparten av alle branner i Norge skyldes feil ved det elektriske anlegget eller det som er koblet til det.

TT Ads